2013. január 8., kedd

Álomfogó először

Álomfogót készíteni is régi vágy volt, elsőként egy ilyen natúr barna került ki a műhelyemből, és ment egyenesen a párom feje fölé.

Megkerestem a történetét is, kicsit elborzasztott a pókpajtás miatt, de azért jó:) :

"Létezik egy ősi legenda a Cherokee indiánok közt egy óriási pókról, melynek hálója elűzi a gonosz álmokat.

Ez a félelmetes pók éjszaka érkezett a törzshöz, és mindenki nagyon megrémült, az indiánok többsége azonnal fegyvert ragadott. Ám a rettentően bölcs és igazságos törzsfőnök már az első pillanattól kezdve sokkal jobban tisztelte az állatot annál, hogy azonnal megtámadja, vagy elűzze. Megkérdezte hát a póktól, hogy miért jött, a sors hogyan vezérelte éppen ebbe a táborba. Erre az állat azt felelte, hogy az éhség űzte ide, de a törzsfőnök jósága eltántorította gyilkos tervétől, most inkább szövetséget kínál. Másnapra, mire a hajnallal együtt a törzs is felébredt, hatalmas pókháló fonta körbe az egész területet. Megijedtek, de a bölcs főnök és a pók összehívta őket: fiút, lányt, fiatalt, öreget, férfit, nőt és gyermeket egyaránt. Mikor mindenki ott volt, a pók megígérte, az örökkévalóságig fogja védeni a tábort, mely befogadta, mind a földi, mind az égi gonoszságok ellen, cserébe csak azt kéri, lássák el élelemmel.

Az álomfogó egy ilyen pókhálót imitáló szerkezet, melyben fennakadnak a rémálmok, a jók pedig a középső lyukon át szabadon közlekedhetnek, a lelógó tollakon egyenesen az álmodó fejébe áramolva. A hagyomány szerint, az álomfogó-készítéshez a gondolatok terén tisztaságra, a lélekben pedig békességre van szükség, mert amilyen energiákkal készül az álomfogó, olyanok uralkodnak majd benne elkészülte után. Az indiánok megnyugodtak, de még mindig nem értették mire szolgál az óriási selyemből szőtt háló a fejük felett. A pók pedig elmagyarázta, hogy ez egy különleges háló, mely varázslatos erővel bír:a rossz gondolatokat, álmokat elfogja, míg a jókat hagyja áramolni körös-körül a táborban."  forrás





2 megjegyzés:

Hunszil írta...

Szia ! Nekem nem készítenél egyet :)))

timka írta...

De:)